Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 23:02 - САМООРГАНИЗАЦИЯ НА МАТЕРИЯТА
Автор: tomich Категория: Други   
Прочетен: 2642 Коментари: 1 Гласове:
6



   
     
  Теорията на самоорганизацията на материята на проф.И.Пригожин се използва в днешно време от редица учЕни - физици, химици, биохимици и още какви ли не "-ици". Като спекулират с нея и следвайки догмите на философския материализъм, те се опитват да обяснят появата на живота като неизбежно следствие на безбройни случайни сблъсъци и "самоорганизация" на атоми и молекули на нежива, неорганична материя без намесата на каквато и да е външна(божествена) сила. Подобно "обяснение" е наивно и несериозно. Вероятността да се самосъздаде по този начин най-простата жива клетка ерудирани математици са изчислили, че клони към нула, независимо от напъните на лаици в математиката да я пренебрегнат или омаловажават.
              
Самоорганизацията на материята е съвкупност на  неконтролируеми процеси на образуване на случайни по форма и съдържание структури с някаква подредба. Наречени са дисипативни, тъй като изникват внезапно, случайно и непредвидимо в потоци вещество и енергия, които се движат хаотично, вихрово (турбулентно) в прострранството.Това са отворени системи, т.е. те  поглъщат или отдават вещество и енергия, които по този начин се разсейват в пространството.
     
         За да се конфигурират по случаен път атоми и молекули в някаква що-годе подходяща структура за възникване на първата клетка (протоклетка), ще трябва да се чака не по малко от... 20 милиарда години. 
Полуграмотни привърженици на теорията за случайното самообразуване на жива протоклетка забравят или не знаят, че дори най-благоприятните случайни събития не са в състояние да зъвършат нейната невероятно сложна системна структура. Точно защото са случайни, те не са целесъобразни. В природата няма нецелесъобразни системи. Нецелесъобразността не може да е градивна, тъй като се случват събития, които вървят в противоположни посоки и е възможно взаимно да се неутрализират.
      Човек е още далече от съвършенството на природата, затова често нарушава авторското й право, като копира "без позволение" нейни уникални структури и системи, за да създава нови технологии и технически "чудеса" на цивилизацията. Няма лошо. Срамното и престъпнато е, че вместо да и благодари като я опазва, той варварски я унищожава...
    Дисипативните системи, случайно възникващи от хаоса, намаляват своята вътрешна ентропия, тъй като представляват подредени структури и консумират вещество и енергия от обкръжаващата среда (ОС). Да не забравяме, че образуването и развитието на която и да е материална системна структура е невъзможно, ако в изначалната точка на инициирането й  не постъпват необходимите вещество и свободна енергия от ОС.
    Във вселената вървят едновременно градивни и разрушителни процеси. Едни системи се образуват и еволюират, други деволюират (деградират) и се рушат. По този начин на еволюцията на неживата материя се потивопоставя деволюцията, разграждането, хаоса и  съответно увеличаването на ентропията в ОС. Това е цената на образуването на подредени структури и системи и намаляването на вътрешната им ентропия. Според мен  съществува динамично равновесие(баланс) между увеличаването и намаляването на  ентропията - общата ентропия не се променя, следователно вселената не я очаква "топлинна смърт". Това равновесие е целесъобразно и подчинено на закона за запазване на масата и енергията. Когато една система достигне максимума на развитие, идва времето на "старостта". Притокът на вещество и енергия отвън  намалява, усилват се деградивните процеси и функциите на системата постепенно затихват, накрая тя се разпада и престава да съшествува, освобождавайки в ОС  вещество и енергия. Материята и освободената енергия блуждаят в пространството, докато не бъдат погълнати от зараждаща се нова система.

    Самоорганизацията на двата основни вида материя е различна. При биологичната материя тя се подчинява на свои специфични закони, единия и най-важния от които е естественият подбор.Той управлява еволюцията на живата материя при променяне на условията в ОС с единствена цел да създаде жизнеспособни и устойчиви при новите условия популации на съществуващите видове организми. С други думи, да осигури оцеляването им. Докато при бездушната материя ентропията е причина за еволюцията и деволюцията, в сферата на биологичната материя тя поддържа живота. Ето как става това.
     Живият организъм се храни, за да живее и размножава. Храната представлява подредена химическа структура, а не хаотична смес на химическите елементи въглерод, водород, кислород, азот, фосфор и калий, затова нейната ентропия е относително по-малка. Растителната храна в природата се синтезира чрез поглъщане от растенията на топлинна и лъчиста слънчева енергия (фотосинтеза). Подредените структури на растителната храна намаляват хаоса, т.е. ентропията на ОС.
     В живия организъм вървят  два противоположни процеса. Единият освобождава енергията на хранителните вещества чрез деструктуриране (катаболизъм). Другият използва енергията, за да поддържа растежа и жизнените функции на организма (анаболизъм). Отпадните деструктурирани продукти от катаболизма организмът изхвърла в ОС с което намалява своята вътрешна ентропия, но увеличава ентропията на ОС. Става очевидно, че приемането на храна намалява вътрешната ентропия на живите организми в същата степен, в която изхвърлянето на отпадните продукти увеличава ентропията на ОС. Растенията обаче използват отпадните продукти и намаляват ентропията. Създава се кръговрат (рецикъл) на веществата и енергията в храната. Съвременният човек отдавна прилага рецикличния метод, за да намали разходите на суровини и енергия. Този факт косвено доказва, че цикличният механизъм при живите организми е дело на интелект, а не на случайна самоорганизация на материята.

      За да се произведе една сложна машина, необходимо е да се извършат голям брой сравнително прости технологични операции, предварително планирани и осъществявани в строга последователност или казано другояче, всяка трябва да е целенасочена и целесъобразна  в съответствие с технологичния проект на машината. Случайностите тука са изключени. Да видим доколко е възможно да се осъществи подобен проект за жива протоклетка. Забележете, тя не е просто сложна машина, а свръхсложен микроскопичен химически комбинат. Най-модерните съвременни химически заводи, които работят автоматично с обслужващ персонал  около двайсетина души, са като детски играчки, сравнени с уникалността и комплексността въобще на   живата клетка...
    Случайните събития продължават и ще стават докато свят-светува. Всяко едно от тях може да е причина за появата на друго или следствие от друго случайно събитие.Те образуват  необозрима мрежа от взаимни връзки (причини - следствия -причини). Има ли тогава подходящи условия за самозараждане на жива протоклетка като резултат от случайни хаотични сблъсъци на атоми и молекули? Според мен няма, защото в хаоса няма целесъобразност, целенасоченост на случайните събития, колкото и дълго да продължават, които до генерират строга последователност на необходимите междинни технологични операции. Но да допуснем хипотетично, че по някакво чудо вследствие на "самоорганизацията" на атоми и молекули се е самосинтезирала първична клетка. За да заработи и най-съвършената машина, някой трябва да натисне старт-бутона. За да оживее протоклетката, нещо трябва да и даде начален жизнен импулс, да и "вдъхне живот". Това "нещо" не може да е друго освен високо развит интелект, който подобно на машинния инженер е създал целенасочено и целесъобразно конструкционния проект на протоклетката и е вградил в нея програми за автоматично самоуправление и за възпроизвеждане (размножаване). Без тях протоклетката би останала мъртва сложна структура.
       Ето защо аз не мога да се съглася, че животът на Земята се е появил по случаен път от атомите на Менделеевата таблица независимо че  са вездесъщи - вселената се състои от тях, но не са всемогъщи, защото според класификацията на един  тукашен блогерски философ те са "неразумна" материя.










 
 



Гласувай:
6



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Тома!
26.04.2017 09:07
Аз не съм учен, но в изложеното от учен като теб почувствах дълбочината и яснотата на осъзнаване на Вселенската логиката и на процесите, осигуряващи нейния съвършен баланс и хармония. Според мен си написал една впечатляваща, много полезна за утвърждаването на вечните истини статия, за което съм ти много благодарен.
Хубав, творчески ден, приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomich
Категория: Други
Прочетен: 730531
Постинги: 101
Коментари: 1060
Гласове: 6926
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031